Bostanul in sanatate

   Efecte terapeutice ale semintelor de dovleac.

  Magneziul - sanatos pentru inima: un sfert de cana de seminte de dovleac contin aproape jumatate din cantitatea zilnica recomandata de magneziu, care participa la o larga gama de functii fiziologice vital de importante, inclusiv crearea de ATP (adenozina trifosfat, moleculele energetice ale corpului tau), sinteza ARN si ADN, pomparea sangelui de catre inima, formarea adecvata a oaselor si dintilor, relaxarea vaselor tale de sange, si functionarea adecvata a colonului.

     Zincul - pentru suport imunitar: semintele de dovleac sunt o bogata sursa de zinc(14 g contin 1 mg din acest binefacator mineral), care este important pentru imunitate, cresterea si diviziunea celulara, somn, buna dispozitie, simturile gustului si mirosului, sanatatea ochilor si a pielii, regularizarea insulinei si functia sexuala masculina. 
 
  Grasimi omega 3 vegetale: nucile si semintele crude, inclusiv cele de dovleac, sunt unele dintre cele mai bune surse vegetale de omega-3 (acid alfa-linoleic sau AAL). Cu totii avem nevoie de AAL, totusi AAL trebuie sa fie convertit de corpul nostru in mult mai esentialele grasimi omega-3 EPA si DHA – printr-o enzima pe care marea noastra majoritate am impiedicat-o sa functioneze prin inaltul nivel al insulinei. 
 
  Sanatatea prostatei: semintele de dovleac au fost indelung pretuite ca un important aliment natural pentru sanatatea barbatilor. Aceasta in parte datorita inaltului lor continut de zinc, care este important pentru sanatatea prostatei(unde se gaseste cea mai mare concentratie din corp), în afecţiuni ale prostatei (prostatită şi adenom de prostată), si de asemenea pentru ca extractele si uleiurile din seminte de dovleac ar putea juca un rol in tratarea hiperplaziei prostatice beningne(HPB, sau prostata marita). Cercetarile sugereaza ca atat semintele de dovleac, cat si uleiul din semintele de dovleac, utilizate in combinatie cu extract de Saw Palmetto(palmier pitic american) ar putea fi deosebit de binefacatoare in sprijinirea sanatatii prostatei.
 
  Efecte antidiabetice: Studiile pe animale sugereaza ca semintele de dovleac ar putea ajuta la imbunatatirea regularizarii insulinei si la prevenirea complicatiilor diabetice prin micsorarea stresului oxidativ. 
 Beneficii pentru femeile dupa menopauza: uleiul din seminte de dovleac este bogat in fitoestrogeni naturali si studiile sugereaza ca ar putea duce la o sporire semnificativa a colesterolului bun „HDL”(lipoproteine de inalta densitate), impreuna cu micsorarea presiunii sanguine, a bufeurilor, durerilor de cap, de articulatii si alte simptome menopauzale la femeile aflate in perioada de dupa menopauza. 
 
  Sanatatea inimii si ficatului: semintele de dovleac, bogate in grasimi sanatoase, antioxidanti si fibre, ar putea oferi beneficii pentru sanatatea inimii si a ficatului, in special cand sunt amestecate cu seminte de in. 
 
 Calmează durerile date de gută 
 O cură cu seminţe de dovleac este de mare ajutor bolnavilor de gută, deoarece contribuie la eliminarea excesului de acid uric din organism. Pentru calmarea durerilor, ei trebuie să bea „lapte de bostan", un remediu care şi-a dovedit eficienţa în timp. O porţie din acest leac se prepară din şase linguri de seminţe pisate într-un vas de lut, peste care se toarnă, treptat, trei pahare cu apă clocotită. Laptele se strecoară şi se bea câte un pahar înaintea meselor principale, vreme de o lună. 
 
  Triptofan pentru somn odihnitor: semintele de dovleac sunt o bogata sursa de triptofan, un aminoacid(„caramida” din care sunt construite proteinele), pe care corpul tau il converteste in serotonina, care la randul ei este convertita in melatonina, „hormonul somnului”. Consumul de seminte de dovleac cu cateva ore inainte de culcare, impreuna cu un carbohidrat cum ar fi o bucatita de fruct, ar putea fi deosebit de binefacator pentru ca ofera corpului tau triptofanul necesar pentru producerea de melatonina si serotonina, care ajuta la favorizarea unui somn odihnitor pe timpul noptii. 
 
  Beneficii anti-inflamatorii: uleiul din seminte de dovleac a fost gasit ca prezentand efecte anti-inflamatorii. Un studiu pe animale a gasit chiar ca actiona la fel de bine precum medicamentul anti-inflamator indometacina in tratarea artritelor, dara fara efecte secundare. 

   Preparate terapeutice 

  Strămoşii noştri se vindecau de gută şi îşi diminuau durerile de articulaţii cu aşa numitul lapte de bostan: 2 linguri de seminţe decojite (cu pieliţa verde păstrată), la care adăugau 1 pahar cu apă caldă. După ce seminţele sunt lăsate (pe timp de noapte) în apă pentru a se umfla, se trec prin maşina de tocat şi se amestecă cu apa, în care au stat peste noapte, pănă se transformă într-o pastă omogenă. Cura durează, de obicei, între 10 şi 15 zile, timp în care trebuie excluse din dieta zilnică mâncarea sărată, iute sau condimentată şi alcoolul. 
  Pentru cistită se prepară 200 g de seminţe cu 500 ml de apă clocotită – se infuzează seminţele pisate în apa clocotită timp de 8-10 ore. Se consumă fierbinte, câte 100 ml, de patru ori pe zi, în intervalul dintre mese. Seminţele infuzate, pisate, fierte pot fi considerate o binecuvântare şi pentru optimizarea digestiei şi lactaţiei. Sterilitatea la femei Mult mai sănătos în salate, sosuri preparate la rece sau preparat în ciorbe şi tocăniţe, uleiul de dovleac favorizează procrearea prin intermediul susbtanţelor cu proprietăţi hormonale. 
  Hiperexcitabilitate nervoasă şi sexuală nu e nevoie decât de: salată verde, andive, varză crudă asezonate cu ulei de dovleac sau în fiecare seară, câte 2 linguri de ulei de dovleac cu un strop de lămâie. 
  Prostatita De preferat între mese, câte o linguriţă de ulei de dovleac. Este un remediu de intensitate medie, cu efecte foarte bune pe termen lung. 
  Constipaţia Se recomandă zilnic 300-400 g de dovleac crud, zilnic, pe stomacul gol, cu “puţin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingură de tărâţe cernută prin sita de mălai şi prăjită puţin pe tigaie uscată (fără ulei). Se adaugă şi o linguriţă de seminte de in, făcute pulbere în râşniţă de cafea”. 
  Obezitatea Pentru persoanele cu probleme legate de obezitate, dietele cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor sunt foarte bune pentru echilibrul grăsimilor din organism. “Se mănâncă împărţit în 5 doze, cald sau rece. Se poate servi stropit cu suc de grepfruit sau lămâie. Pentru arderea mai rapidă a grăsimilor se condimentează cu boia de ardei iute”. 
  Astm bronşic “Se dau pe răzătoare 500 g de dovleac crud, se amestecă cu 100 g de petale de trandafir, 5 frunze de pătlagină tăiate mărunt, 2 linguri de miere de albine şi un litru de vin roşu sec. Amestecul se pune pe foc, se aduce până la punctul de fierbere, dar nu se lasă să dea în clocot. Se infuzează 24 de ore sub capac, apoi se strecoară şi se stoarce bine. Se bea câte o lingură, de cinci ori pe zi, 2-3 săptămâni”. 
  Insomnie Înainte de culcare se consumă 50 ml de suc de dovleac proaspăt, amestecat cu o linguriţă de miere de albine. “Tratamentul are si o reacţie secundară plăcută: puteţi să scăpaţi de pungile de sub ochi, care apar în timpul somnului”. 
 Nici când vine vorba de siluetă, dovleacul nu ar trebui să fie ignorat! Datorită conţinutului scăzut de calorii pe care îl conţine, dovleacul este un adevărat aliat atunci când vrei să slăbeşti! O porţie zilnică de dovleac, consumat ca şi gustare sau chiar ca şi masă principală, îţi va oferi senzaţia de saţietate pentru mult timp, fără a îţi aduce un surplus de calorii!