Beneficii

 Spectaculoasele beneficii pentru sănătate

Dovleacul contine, luteina, beta-caroten, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E si K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan si fier.  
 Este bogat in proteine si fibre si este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6.  
  250 de grame de dovleac gatit, fiert, fara sare contine 49 de calorii, 1,76 grame de proteine, 0,17 grame de grasimi, 0 grame de colesterol si 12 grame grame de carbohidrati (inclusiv 2,7 grame de fibre si 5,1 grame de zahar). 
 Consumul unei portii de 250 de grame de dovleac va ofera 100% din necesarul zilnic de vitamina A, 20% din cel de vitamina C, 10% din cel de vitamina E, riboflavina, potasiu si mangan si cel putin 5% din necesarul zilnic de tiamina, B6, acid folic, acid pantotenic, fier, magneziu si fosfor.
 Datorita continutul bogat in vitamine si minerale, dovleacul joaca un rol important in mentinerea sanatatii. 
 Dovleacul este bogat în carotenoide, compuşii care îi oferă culoarea portocalie, inclusiv beta-caroten, pe care organismul îl transformă tot într-un tip de vitamina A, oferind o protecţie în plus organismului. 
 Consumul de dovleac datorita continutului ridicat de potasiu, poate fi de ajutor in tratarea hipertensiunii, ajuta la mentinerea sanatatii inimii si scad riscul de aparitie a accidentului vascular cerebral. 
 Substantele active din dovleac imbunatatesc circulatia sangvina periferica si previn agravarea unor afectiuni cardiovasculare degenerative. 
 La fel ca şi camarazii săi portocalii – morcovul şi cartoful dulce –, dovleacul conţine beta-caroteni antioxidanţi, benefici în prevenirea cancerului. 
 Conform medicilor, alimentele care conţin beta-caroteni par să ajute organsimul în lupta cu cancerul mult mai mult decât un supliment alimentar. 
  Aceeaşi putere a antioxidanţilor care te protejează de cancer te ajută şi să-ţi menţii frumuseţea pielii, prevenind apariţia ridurilor şi a petelor care apar odată cu înaintarea în vârstă. 
 Regleaza glicemia si tine nivelul colesterolului sub control, prevenind diabetul si afectiunile inimii. Fiind bogat in antioxidanti ajuta la reglarea colesterolului si previne oxidarea colesterolui rau (LDL). Dovleacul, este un aliment ideal pentru cei care sufera de diabet. 
 Consumul de pulpa de dovleac – cruda sau gatita – ajuta la reglarea glicemiei din sange, sustine regenerarea pancreasului si mentine insulina la un nivel normal. Semintele si pulpa dovleacului ajuta la absorbtia glucozei in tesuturi si la mentinerea acesteia la un nivel optim fiind de ajutor in diabetul de tip 2. Dovleacul contine o cantitate ridicata de vitamina C si beta-caroten, ambele fiind benefice pentru intarirea sistemului imunitar. Betacarotenul ajuta la mentinerea unei bune vederi pe masura ce imbatranim si reduce riscul de aparitie a cataractei, una dintre principalele cauze care duc la pierderea vederii. 
 O porţie de piure de dovleac, conţine mai mult de 200% din aportul zilnic necesar de vitamina A, vitamină care ajută la îmbunătăţirea vederii, în special în cazul persoanelor care au probleme cu vederea în întuneric sau lumină slabă.
 Dovleacul stimuleaza activitatea rinichilor, are actiuni diuretice si favorizeaza eliminarea apei in exces din organism. Dovleacul are un continut scazut de calorii (sub 50 de calorii pentru 245 de grame) si este o sursa bogata de fibre, care sporesc senzatia de satietate, fiind de mare ajutor in curele de slabire. 
 Protejeaza pielea - vitamina C ajuta la producerea de colagen, o proteine esentiala pentru o piele sanatoasa. 
 Mentine sanatatea aparatului urinar - semintele de dovleac ajuta la ameliorarea simptomelor asociate prostatei si imbunatatesc functiile aparatului urinar. 
 Dovleacul are efecte benefice si in caz de insomnie, depresie, nervozitate si anxietate. 
 Actioneaza la nivel cerebral cu efect antiinflamator, calmant si tonic, calmand migrenele si imbunatatind memoria. 
 O porţie de dovleac conţine de două ori mai mult potasiu decât o banană. Pe lângâ energia pe care ţi-o oferă, potasiul ajută la restabilirea organismului după efort fizic, păstrând muşchii funcţionali la nivel maxim, scutindu-te de durerile musculare de a doua zi. 
 Cele mai puternice efecte terapeutice le au seminţele de dovleac.
 Ele ajută la: eliminarea paraziţilor intestinali, desfundă vasele de sânge, reglează colesterolul şi stimulează activitatea rinichilor. 
 Dovleacul are acţiune laxativă, fiind util în dispepsii şi constipatii, datorită conţinutului bogat în magneziu şi potasiu. 
 Dovleacul copt nu este doar delicios, ci şi sănătos pentru cei care suferă de inimă. 
 Pentru uzul extern, dovleacul este un bun remediu in cazul arsurilor, inflamatiilor si abceselor. Totodată, o varietate de creme hidratante şi anti-rid conţin dovleac.  Datorita continutul bogat in vitamine si minerale, dovleacul joaca un rol important in mentinerea sanatatii. 
 1. Regleaza tensiunea arteriala - consumul de dovleac datorita continutului ridicat de potasiu, poate fi de ajutor in tratarea hipertensiunii. 
 2. Reduce riscul de aparitie a diabetului - semintele si pulpa dovleacului ajuta la absorbtia glucozei in tesuturi si la mentinerea acesteia la un nivel optim fiind de ajutor in diabetul de tip 2. 
 3. Intareste sistemul imunitar - dovleacul contine o cantitate ridicata de vitamina C si betacaroten, ambele fiind benefice pentru intarirea sistemului imunitar. 
 4. Ajuta la imbunatatirea vederii - betacarotenul ajuta la mentinerea unei bune vederi pe masura ce imbatranim si reduce riscul de aparitie a cataractei, una dintre principalele cauze care duc la pierderea vederii 
 5. Stimuleaza pierderea in greutate - dovleacul are un continut scazut de calorii (sub 50 de calorii pentru 245 de grame) si este o sursa bogata de fibre, care sporesc senzatia de satietate, fiind de mare ajutor in curele de slabire. 
 6. Previne aparitia bolilor cardiovasculare - continutul ridicat de potasiu, vitamina C si fibre din dovleac ajuta la mentinerea sanatatii inimii si scad riscul de aparitie a accidentului vascular cerebral. 
 7. Tine colesterolul sub control - dovleacul este bogat in antioxidanti care ajuta la reglarea colesterolului si previne oxidarea colesterolui rau (LDL). 
 8. Protejeaza pielea - vitamina C ajuta la producerea de colagen, o proteina esentiala pentru o piele sanatoasa. 
 9. Mentine sanatatea aparatului urinar - semintele de dovleac ajuta la ameliorarea simptomelor asociate prostatei si imbunatatesc functiile aparatului urinar. 
10. Ajuta digestia - datorita continutului ridicat de fibre, dovleacul este benefic pentru imbunatatirea digestiei si poate ajuta in combaterea constipatiei. 
  Contraindicatii  
 Dovleacul este considerat un aliment sanatos, insa consumul in cantitati ridicate poate duce la aparitia balonarii si a durerilor de stomac. De aceea, consumul de dovleac crud sau in cantitati ridicate este contraindicat persoanelor care sufera de gastrita, ulcer gastric, care au o productie redusa de acid gastric sau care au episoade acute ale bolilor cronice de stomac.