Retete

  Placinta de dovleac, supa de dovleac, dovleac la cuptor, alegerile preparatelor cu dovleac sunt nesfârsite si, cu adevarat, delicioase! 
  Dovleacul este un aliment versatil care poate fi folosit pentru prepararea diferitelor retete de mancaruri si care poate fi consumat ca atare, copt, fiert sau ca bautura proaspata. In afara de pulpa, poti fi consumate si semintele de dovleac, care pot fi procesate pentru a obtine ulei. 
 
 Uleiul de dovleac este obtinut prin presarea la rece a semintelor de dovleac, fiind bogat in vitamine, agenti antiinflamatori, acid linoleic si oleic. Uleiul de dovleac poate fi consumat in salate, ca dressing, in supe crema, ca ingredient pentru sosuri sau pentru prepararea legumelor la cuptor. 
 
 Semintele de dovleac contin o cantitate ridicata de magneziu. Mai exact, in 100 de grame de seminte de dovleac se regasesc 262 mg de magneziu, un mineral esential pentru sanatatea organismului. Acestea pot fi consumate atat prajite, insa semintele de dovleac crude sunt mai sanatoase si au un aport ridicat de vitaminte si minerale. Le poti adauga atat in salate, cat si in alte mancaruri. 
 
 Sucul de dovleac este obtinut din pulpa de dovleac, avand un continut bogat de vitamina D, fier, fosfor si cupru. 
  Pentru prepararea sucului ai nevoie de un dovleac placintar, pe care sa il cureti apoi de coaja si sa il tai in bucatele. 
 Pune bucatile de dovleac intr-un storcator de fructe si adauga cateva lingurite de miere ca sa il indulcesti. 
 Dupa gust, poti sa adaugi nucsoara, scortisoara sau ghimbir. 
 
 Supa crema de dovleac  
 Ingrediente: 
• 3-4 linguri ulei de masline 
 • 1 kg dovleac placintar 
 • 3,5 litri apa 
 • 2 cepe 
 • 2 catei de usturoi 
 • 2 morcovi 
 • 200 g telina 
 • sare, piper 
 Mod de preparare: 
 • Toaca marunt ceapa, morcovii, telina si apoi taie usturoiul felii. 
 • Curata coaja dovleacului si apoi taie-l in bucatele, indepartand semintele. 
 • Pune toate legumele intr-o oala, adauga apa, sarea, piperul si uleiul de masline si lasa sa fiarba pana se inmoaie legumele. 
 • Dupa ce legumele s-au inmuiat, foloseste blenderul ca sa faci crema. 
 • Amesteca separat trei linguri de smantana cu putina supa crema din oala, toarna amestecul inapoi in oala si mai lasa la fiert, la foc mic, inca zece minute. 
 • Poti sa servesti supa de dovleac alaturi de bacon, cateva frunze de busuioc si crutoane. 
 
 Dovleac copt  
 Ingrediente: 
 • un dovleac placintar 
 • sare 
 • ulei de masline 
 • scortisoara sau nucsoara, dupa gust 
 Mod de preparare: 
 • Spala dovleacul si apoi taie-l felii, pe jumatate sau cubulete si indeparteaza semintele. 
 • Tapeteaza o tava cu hartie de copt si asaza feliile de dovleac in tava. 
 • Presara putin ulei, sare si scortisoara/nucsoara. 
 • Introdu tava in cuptor si lasa dovleacul la copt timp de 40-45 de minute, la foc mediu. 
 
 Risotto cu dovleac si gorgonzola 
 Ingrediente: 
 • 60 g unt 
 • o ceapa mica tocata foarte fin 
 • 200 g dovleac, taiat cuburi mici 
 • 300 g orez 
 • 1,5 litri supa de pui 
 • 70 g gorgonzola
  • 70 g parmezan
 • 70 g prosciutto 
 • sare si piper 
  Mod de preparare: 
  • Topeste jumatate din cantitatea de unt intr-o cratita incapatoare, adauga ceapa si las-o sa se caleasca pana cand devine sticloasa. 
 • Adauga dovleacul si orezul si caleste-le impreuna pana cand orezul devine sticlos.
 • Adauga treptat supa de pui, pe masura ce orezul fierbe si supa scade. Lasa la fiert timp de 17-18 minute si ai grija sa amesteci orezul ca sa nu se lipeasca de cratita. 
 • Cand orezul e fiert, dar ramane al dente, adica boabele sunt putin tari la mijloc, trage cratita de pe foc si adauga restul cantitatii de unt, parmezanul si gorgonzola si amesteca pana cand se topesc. 
 • Cand este gata, lasa risotto sa se odihneasca un minut si apoi asaza-l in farfurie. • Garniseste cu felii de prosciutto si frunze de rucola sau spanac. 
 
 Piure de dovleac copt 
 Ingrediente: 
 • un dovleac placintar, aproximativ 1,5 kg 
 • sare 
 Mod de preparare: 
 • Taie dovleacul in jumatate si curata semintele. 
 • Asaza cele doua jumatati pe o tava tapetata cu hartie de copt si lasa-le la cuptor timp de 60-70 de minute, la o temperatura de 200 grade Celsius. 
 • Dupa ce s-a racit putin dovleacul, curata coaja si taie-l in bucati mici. Pune apoi bucatile de dovleac in robotul de bucatarie, adauga un praf de sare si amesteca pana cand devine cremos. Poti folosi si zdrobitorul de cartofi. 
 
  Briose cu dovleac copt 
 Ingrediente: 
  • 250 g faina 
 • 250 g piure de dovleac (vezi reteta anterioara) 
 • 2 oua mari 
 • 100 g zahar brun 
 • 120 ml ulei de masline
 • 80 ml lapte 
 • o lingurita praf de copt 
 • o lingurita bicarbonat de sodiu 
 • o lingura scortisoara 
 • ½ lingurita sare 
 • ¼ lingurita nucsoara proaspat macinata 
 • ¼ lingurita cuisoare macinate 
 • o lingurita esenta de vanilie 
 Mod de preparare:  
 • Pune intr-un bol faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea, scortisoara, cuisoarele si nucsoara. Separat, amesteca ouale, pe care le bati ca pentru omleta, piureul de dovleac, uleiul, laptele si esenta de vanilie. Adauga apoi amestecul de faina. 
 • Dupa ce e gata compozitia, tapeteaza tava pentru briose si hartiute de copt, pe care le vei umple apoi pe jumatate. 
 • Da tava la cuptorul incins la 180 de grade Celsius, timp de 12-15 minute sau pana cand briosele au crescut si s-au rumenit. 
 
 Placinta de dovleac  
 Ingrediente:  
 • 1 kg dovleac ras 
 • 100 g unt 
 • 125 g zahar 
 • 400 g foi de placinta 
 • 100 g unt 
 • vanilie si scortisoara macinata 
 Mod de preparare: 
  • Curata dovleacul de coaja si da-l prin razatoare. Amesteca apoi dovleacul ras cu zahar si 60 g de unt si pune compozitia intr-o cratita incapatoare, la foc mic. 
 • Caleste dovleacul timp de 15 minute, stinge focul si lasa sa se raceasca. 
 • Topeste restul de unt si lasa-l sa se raceasca. Intinde o foaie de placinta pe o tava tapetata cu hartie de copt si unge cu unt topit pe toata suprafata. Repeta procesul pana cand adaugi trei foi de placinta. 
 • Adauga apoi jumatate din compozitia de dovleac peste foi , pliaza capetele si formeaza un rulou. Fa apoi si cel de-al doilea rulou. 
 • Unge rulourile de placinta cu unt si da tava la cuptorul incins la 180 de grade, timp de 30-35 de minute. 
 
 Placinta americana cu dovleac 
 Ingrediente pentru aluat: 
 • 300 g faina 
 • 150 g unt rece 
 • 3-4 linguri apa rece 
 • 1 ou 
 • un praf de sare 
  Ingrediente pentru umplutura: 
 • 1 kg dovleac placintar 
 • 200 ml smantana pentru frisca 
 • 200 g zahar brun 
 • 80 g smantana acra 
 • 3 oua 
 • 1 lingurita scortisoara macinata 
  Mod de preparare: 
 • Intr-un bol incapator amesteca faina, cubuletele de unt si sarea si apoi amesteca cu varful degetelor ca sa incorporezi untul in faina. Cand amestecul are textura pesmetului, adauga oul si incorporeaza-l in aluat. Adauga apoi cate putin din apa rece si framanta pana cand aluatul devine omogen si moale. 
 • Scoate aluatul din bol, inveleste-l intr-o folie de plastic si lasa-l la frigider pana cand pregatesti umplutura. 
 • Taie dovleacul si pune-l la cuptor ca sa se coaca. Cand e gata, paseaza dovleacul copt cu un zdrobitor pentru cartofi, pana are consistenta unui piure. Adauga apoi treptat zaharul, ouale, smantana pentru frisca, smantana acra si scortisoara si amesteca bine. 
 • Presara aluatul cu faina pe ambele parti si intinde-l bine, intr-o foaie subtire, pe care o vei pune in tava de copt. Indeparteaza excesul de aluat de pe marginea tavii. Adauga la final umplutura de dovleac. 
 • Introdu tava in cuptorul incalzit la 150 de grade, timp de 40-50 de minute. 
 Dovlecei la gratar Ce poate fi mai bun si mai usor de facut intr-o zi de vara decat o portie de dovlecei la gratar? 
  Ingrediente 
  •  2 dovlecei cat mai tineri 2-3 catei de usturoi 
  •  1 lingura ulei de masline 
  •  sare
 Ii feliem, ii presaram cu sare, apoi, dupa ce s-au scurs ii prajim la gratar.
 Ii servim cu usturoi si putin ulei de masline,cu sos tzatziki, cu branza si rosii ori cu ce mai dorim noi.  
 
  Dovlecei umpluți cu carne, în sos de lămâie și mărar Porții: 5–6
 Ingrediente: 
  •  12 dovlecei (mai mici) 
  •  500 ml supă de pui 
 Umplutura 
  •  450 gr carne tocată de vițel (sau mixtă vita+porc) 
  •  1 ceapă 
  •  1 morcov 
  •  1 roșie din conservă (+ 3 linguri suc de roșii din conservă) 
  •  50 grame de orez cu bob rotund 
  •  1 fir de mărar 
  •  1/4 legătura de pătrunjel 
  •  3-4 linguri de ulei de măsline 
 Sos de lămâie 
  •  2 ouă întregi 
  •  2 gălbenușuri 
  •  2 linguri rase de făină 
  •  4 linguri de suc de lămâie 
  •  4 fire de mărar 
  •  sare, piper negru  
   Mod de preparare:
Pentru a curăța dovleceii am folosit 3 instrumente: un aparat de scos cotoare, un cuțit de curățat legume, un aparat de curățat coaja. 
 Se taie dovleceii în două pe lățime. 
 Introduceți aparatul de scos cotoare în centru fiecărei bucăți. Învârtiți de câteva ori să se desprindă ca lumea miezul. Scoateți aparatul. Uneori miezul va ieși cu tot cu aparat, alteori rămâne prins înăuntru. 
 Pentru a curăța ce a rămas înăuntru folosiți cuțitul de curățat legume, are lama ușor curbată și e foarte potrivit pentru această operațiune. 
 Scoateți miezul desprins cu aparatul de scos cotoare, in cazul în care n-a ieșit din prima. Apoi, folosind același cuțit răzuiți interiorul (pereții) dovlecelului până iese toată pulpa moale. 
 După ce ați scobit toți dovleceii, curățați-i de coajă. 
 Pentru umplutură se toacă fin ceapa și se dă morcovul pe răzătoare. Se călesc apoi în uleiul încins, până se înmoaie bine de tot (cca 10 minute). 
 Se adaugă roșia strivită împreună cu sucul de pe ea și se călește încă 5 minute. Se adaugă orezul și se amestecă bine, să se prăjească un pic (cca 3 minute) în uleiul de măsline. Se adaugă verdețurile tocate fin. 
 Legumele călite cu orez se răstoarnă peste carnea tocată și se condimentează cu sare și piper. 
 Se adaugă și 1/4 cană de apă rece și se frământa totul bine (cu mâna merge cel mai ușor). 
 Cu acest amestec, se umplu dovleceii. 
 Dovleceii umpluți se așează într-o tavă/cratiță care merge la cuptor, pe un singur strat. Se adaugă supa în tavă și se presară sare peste dovlecei.  Se pune capacul (sau se acoperă cu folie de aluminiu). Se dă la cuptor, la 180C, timp de aprox. 50-55 minute. 
  Se scot dovleceii pe un platou de servire și se acoperă să rămână calzi. Se măsoară într-o cană gradată 400 ml din supa rămasă în oală. 
 Într-o oală se bat ouăle și gălbenușurile cu făina și sucul de lămâie, folosindu-vă de un tel, până nu mai aveți cocoloașe. Se adaugă treptat supa fierbinte măsurată, în timp ce continuați să bateți amestecul cu telul. 
 După ce ați terminat de pus toată supa, puneți oala pe foc mic și înfierbântați amestecul, în timp ce nu vă opriți din amestecat cu telul. Vă opriți când sosul s-a îngroșat, arată ca un sos de vanilie, adică acoperă dosul unei linguri și dacă treceți cu degetul peste el, pe lingură rămâne o dungă curată durează cam 5 minute). 
 Nu lăsați, nici un moment, sosul să fiarba, se va „tăia”. 
 Trageți oala de pe foc și amestecați mărarul, condimentând sosul cu sare și piper negru, după gust. 
 Turnați sosul peste dovlecei. Serviți imediat. 
 
 Gem de dovleac 
 Ingrediente: 
 8 căni de dovleac (miez) tăiat cuburi 
 6 căni de zahăr 
 2 portocale curăţate de coajă, tăiat în felii subţiri 
 Jumătate de lămâie curăţată de coajă, tăiată în felii subţiri 
 O linguriţă cu vârf de scorţişoară 
   Mod de preparare:
 Se curăţă dovleacul de coajă şi se taie în cuburi (de aprox 1,5 cm) care apoi se amestecă cu zahărul. Lăsaţi amestecul aşa (pentru a lăsa zeama să se scurgă) peste noapte (aproximativ 8 ore). Apoi, puneţi totul într-o cratiţă şi adăugaţi portocalele, lămâia şi scorţişoara. 
 Se amestecă bine şi se fierbe la foc mic timp de aproximativ 2 ore. Puneţi apoi în borcane. 
 
 Dovlecei super gustoși. 
 
 Ingrediente:
  •  3-4 dovlecei;
  •  sare, piper negru măcinat — după gust; 
  •  2 lingurițe de zahăr; 
  •  ulei — pentru prăjit; 
  •  coriandru proaspăt — după gust; 
  •  pătrunjel proaspăt — după gust; 
  •  4-5 căței de usturoi; 
  •  sucul stors dintr-o lămâie.    
 Mod de preparare:  
 1.Curățați dovleceii de coajă și tăiați-i în felii longitudinale, cu grosimea de 5-10 mm. Dacă sunt foarte lungi, mai întâi puteți să-i tăiați în jumătate. 
 2.Prăjiți feliile de dovlecel într-o cantitate potrivită de ulei, pe ambele părți, până se vor înmuia și se vor rumeni. 
 3.Între timp puneți piperul negru măcinat, zahărul și sucul de lămâie într-un bol. Amestecați foarte bine, ca să se dizolve zahărul. 
 4.Apoi adăugați usturoiul, coriandrul și pătrunjelul, pe care le-ați tăiat în bucățele. Amestecați. 
 5.Puneți feliile prăjite de dovlecel într-un vas adânc, așezându-le în straturi. Presărați-le cu sare și ungeți-le cu compoziția de usturoi și verdeață. 
 6.Dacă dovleceii nu vor elibera suficient suc, puteți să turnați o parte din uleiul, în care i-ați prăjit, peste ei. Apoi acoperiți-i cu un capac și dați-i la frigider pentru 30 minute, ca să se marineze. 
 7.După aceasta puteți să-i serviți. 
 
 Sarmale gătite în dovleac  
 Ingrediente: 
  •  carne de curcan 500 g, 
  •  carne de vită 500 g,  
  •  slăninuță afumată tăiată felii, 
  •  varză murată, 
  •  untură de porc, 
  •  orez 200 g, 
  •  ceapă 3 bucăți, 
  •  ou 1 bucată, 
  •  boia de ardei dulce 1 g, 
  •  chimen măcinat 1 g (opțional), 
  •  cimbru uscat 1 g, 
  •  roșii, pastă de tomate, 
  •  foi de dafin, 
  •  sare, 
  •  piper proaspăt măcinat 1/2 linguriță. 
   Mod de preparare:
   Carnea de curcan și cea de vită, se taie în bucăți potrivite și se macină la mașina de tocat carne. Orezul se spăla în mai multe ape apoi se scurge. Ceapa se curată și se toacă mărunt, apoi se puna le dinstiut în untură de porc, până devine translucidă apoi se adaugă și orezul strecurat. Se adaugă boiaua dulce de ardei, chimen măcinat, cimbru, sare și piper după gust. 
 După ce s-a răcit compoziția se adaugă oul și se frământă bine până se încorporează toate ingredientele. 
 Varza murată se desface foi, foi și se pregătește ptr. sarmale, se toacă mărunt câteva foi și mijlocul verzei. 
 Se așează pe fundul dovleacului un pat de frunze tocate, roșii decojite, tocate mărunt și câteva felii de slăninuță. 
 Se așează în palmă câte o foaie de varză, se pune umplutura și se rulează sarmaua.
 Se așează sarmalele obținute, în straturi în dovleac, la final se acoperă cu strat de varză tocată, câteva foi de dafin slăninuță și cimbru. 
 Se introduce dovleacul umplut în cuptorul încins, la foc mic ptr. cca. 4 ore. Apoi se lasă la”odihnă” dovleacul umplut cu sarmale până a două zi la răcoare.