Uleiul

Ulei de dovleac:
 Verde-brun inchis si puternic aromat, sunt doua dintre caracteristicile la prima vedere ale uleiului de dovleac. Dar asta nu e tot. Obtinut prin presarea la rece a semintelor, acest ulei are numeroase beneficii pentru sanatate. 
 Este bogat in vitamine, zaharuri si o multitudine de microelemente – fosfor, siliciu, calciu, potasiu, fier, magneziu, acizi grași polinesaturați, seleniu, zinc, rutină, acid nicotinic. 
 Acidul nicotinic face ca sângele să circule mai activ, în urma căruia celulele pielii sunt mai bine furnizate cu nutrienți și oxigen. 
 Rutina ajută la combaterea erupțiilor și a punctelor negre. 
 Seleniul încetinește procesul de îmbătrânire și crește rezistența pielii la condiții adverse adverse. 
 Oxidul de zinc absoarbe și reflectă lumina ultravioletă și ajută la rezistența efectelor dăunătoare ale luminii solare. 
 Datorita continutului de carotenoizi si de vitamine liposolubile (cele care se dizolva in grasimi), uleiul de seminte de dovleac este un ingredient care previne o sumedenie de afectiuni, dar este de ajutor si in tratarea unor boli. 
 Valori nutritionale 2 linguri de ulei de seminte de dovleac (28 grame) 
  •  Calorii: 125 cal; 
  •  Carbohidrati: 15 g 
  •  Proteine: 5 g 
  •  Fier: 5% din doza zilnica recomandata 
  •  Magneziu: 74 mg, 25% din doza zilnica recomandata 
 Beneficii ulei de dovleac 
  •  Reduce inflamatia – Continutul ridicat de grasimi nesaturate din uleiul de dovleac are un impact major asupra inflamatiei din organism. Inflamatia este una dintre principalele cauze ale bolilor frecvente in zilele noastre, iar uleiul de dovleac te poate ajuta sa o elimini. 
  •  Ajuta la refacerea elasticitatii prostatei. Si, asta nu e tot! Acelasi regim alimentar are efect si in cresterea potentei la barbati El este eficient si in tratarea problemelor acestei glande, in special atunci cand prostata isi mareste volumul. Barbatii care au depasit varsta de 50 de ani ar trebui sa consume in mod frecvent ulei de dovleac pentru o prostata sanatoasa. 
  •  Benefic pentru sanatatea inimii – Fiind un ingredient antiinflamator eficient, uleiul de dovleac este, bineinteles, benefic si pentru inima. Acest ulei are si proprietati antihipertensive, ceea ce inseamna ca este ideal pentru persoanele cu tensiunea arteriala mare. Totodata, uleiul de dovleac reduce presiunea diastolica in timp ce creste valoarea HDL-colesterolului (numit colesterol "bun") 
  •  Eficient in tratarea diabetului – Are rol în producerea de insulină (deci reglează nivelul zahărului din sânge), creșterea potentei masculine și reglarea menstruației. Regleaza colesterolul și stimulează activitatea rinichilor și tractul digestive.Pacientii diagnosticati cu diabet de tip 1 sau cu diabet de tip 2 pot avea de castigat de pe urma consumului de ulei de dovleac. 
  •  Benefic pentru sanatatea mintala – Potrivit studiilor consumul de ulei de dovleac are un impact pozitiv asupra psihicului, ameliorand depresia, mai ales in cazul copiilor. 
  •  Stimuleaza cresterea parului, mai ales in cazul barbatilor care sufera de alopecie – 400 mg de ulei de dovleac consumat zilnic, pe o perioada de 24 de saptamani, de catre barbati, a accelerat cu 40% cresterea parului, fara niciun efect advers. 
  •  Benefic pentru sanatatea tractului urinar – Uleiul de dovleac are efecte benefice pentru sanatatea rinichilor, a vezicii urinare, dar si a uretrelor. 
  •  Benefic pentru femeile aflate la menopauza – Consumul de ulei de dovleac amelioreaza simptomele specifice menopauzei precum bufeurile, durerile articulare si durerile de cap si calmeaza simptomele menopauzei in cazul femeilor post-menopauzale. 
 Cand vorbim despre consumul uleiului de dovleac (uz intern), nu sunt necesare mai mult de doua lingurite pe zi (800 miligrame) pentru a te bucura de beneficiile terapeutice ale acestui ulei. Discuta si cu medicul tau curant ori cu un medic fitoterapeut inainte de a folosi uleiul de dovleac in scop terapeutic, intrucat in anumite cazuri, doza zilnica recomandata poate fi mai mica (1 lingurita de ulei de dovleac pe zi). Daca te intrebi cum poti sa folosesti uleiul din seminte de dovleac, retine ca o modalitate simpla este sa il intrebuintezi in bucatarie, fie ca dressing pentru salate, fie ca atare ori in combinatie cu alte uleiuri sanatoase. 
In salate, pe post de dressing, combinat cu zeama de lamaie si cu mirodenii; 
 In supe-creme; 
 Pentru prepararea legumelor la cuptor (turnat peste morcovi, cartofi albi, cartof dulce, sparanghel); 
 Pe post de ingredient in sosuri, precum sosul pesto ori salsa. 
 Precautii
 Atunci cand folosesti uleiul de seminte de dovleac, este bine sa tii cont si de precautii, pentru ca poate avea efecte neplacute. Printre efectele adverse ale intrebuintarii uleiului de dovleac se numara: tulburarile gastrointestinale, inflamatia pielii si problemele cardiace, insa, in general, s-au raportat foarte putine efecte adverse. Daca este folosit in cantitatile adecvate ori daca este diluat, uleiul de seminte de dovleac este un produs sigur si nu are toxicitate. 
 Antioxidantii si grasimile polinesaturate din uleiul de dovleac pot sa ajute la scaderea tensiunii arteriale, un lucru care este bine de stiut, mai ales de catre persoanele care vor sa isi mentina sanatatea inimii. Chiar si asa, pacientii care urmeaza deja un tratament cu medicamente hipotensive ar trebui sa stie ca o combinatie de ulei de dovleac si medicamente ar putea sa duca la valori extrem de scazute ale tensiunii arteriale, lucru care poate fi periculos. 
 Ulei presat la rece  
 Uleiul preset la rece este cel mai sanatos. Se obtine si acasa prin zdrobirea semintelor si presarea acestora, fara ca ele sa fie supuse niciunui procedeu termic.
 Presare la rece ajuta la pastrarea gustului natural, specific semintelor, permite extragerea intr-o proportie mai mare a nutrientilor, antioxidantilor, vitaminelor, mineralelor etc., comparativ cu celelalte procedee (presare la cald si/sau rafinare Pentru uz casnic se poate folosi o prea manuala de exemplu Piteba.  Presa funcționează simplu. 
 Semințele zdrobite sunt introduse într-un ax melcat care le stoarce, fără a implica un procedeu termic. 
Singurul moment în care presa se încălzește este atunci când elimină resturile mari, după extragere.